(Medisch) Pedicure

Wat doet een pedicure?
Een pedicure verzorgt op professionele wijze je voeten. Voorafgaand aan de behandeling wordt een voetonderzoek uitgevoerd en zo nodig blauwdrukken gemaakt van de te behandelen voeten. De pedicure adviseert je over het dragen van de juiste schoenen, persoonlijke hygiëne en huidverzorging.

Pedicures aangesloten bij de landelijke brancheorganisatie ProVoet zijn altijd gediplomeerd en op de hoogte van actuele ontwikkelingen in hun vak.

Voorkomen is beter dan genezen!
Meest voorkomende voetproblemen zijn droge voeten, blaren, overmatig eelt, ingroeiende teennagels, huid- en nagelschimmel, likdoorns, wratten en kloven. Door regelmatig je voeten te laten verzorgen en de adviezen van de pedicure op te volgen, kan je veel van deze ongemakken voorkomen.

Wat is het verschil tussen een pedicure en een medisch pedicure?
Een medisch pedicure is hoger en breder opgeleid dan een pedicure. Zij kent meer behandelingsmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblemen dan de pedicure, waardoor zij alle soorten risicovoeten kan behandelen. Daarbij heeft de medisch pedicure uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van specialistische technieken (orthesiologie, anti-druktechnieken, nagelreparatie en orthonyxie).

Gespecialiseerde en medisch pedicures kunnen zich registreren in het (KRP) KwaliteitsRegister voor Pedicures (ProCert) als zij voldoen aan onderstaande kwaliteitsnormen:

  • het naleven van de door de branche vastgestelde normen betreffende hygiëne, arbo en milieu;
  • het naleven van de door de branche ontwikkelde richtlijnen ten aanzien van diabetes mellitus en reumatische aandoeningen;
  • het behalen van accreditatiepunten door het volgen van bij- en nascholingen.

Risicovoeten
De zogenaamde risicovoeten kunnen onder andere ontstaan zijn als gevolg van reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing. De medisch pedicure is speciaal opgeleid voor de behandeling van deze doelgroepen. Mensen die vanwege hun beroep (bijvoorbeeld horeca) veel van hun voeten eisen en sporters, hebben deskundige voetverzorging nodig om voetproblemen te voorkomen. Voetproblemen kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijngebruik.

Noodzaak voetverzorging
De medische noodzaak van goede voetverzorging wordt steeds belangrijker. Het belang en de preventieve kracht van goede voetverzorging is van invloed op de algehele gezondheid. Deskundigen verwachten dat er de komende vijf à tien jaar – vanwege de toename aan diabetespatiënten en de vergrijzing – meer aandacht nodig is voor voetverzorging. Een gespecialiseerd en medisch pedicure kan door middel van zorgvuldige analyse en voetverzorging voetproblemen bij risicopatiënten, zoals mensen met diabetes en/of reuma, tot een minimum beperken. Het aantal operaties en amputaties bij diabetespatiënten vermindert aanzienlijk door regelmatig bezoek aan een deskundig pedicure.

Vergoeding zorgverzekeraars
Om te bepalen of iemand recht heeft op de vergoeding van pedicure wordt gebruik gemaakt van zogenaamde zorgprofielen. Er zijn vier zorgprofielen, waarbij geldt dat hoe hoger het zorgprofiel is, hoe meer voetzorg noodzakelijk is (je loopt dan namelijk meer risico op wondjes).

Het is in het algemeen verstandig om in het kader van de vergoeding ook contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar.

 

Salon Soin Pur is aangesloten bij 

cirp
C.I.R.P. (Centrum voor Informatie en Registratie van Podoberoepen)

logo_provoetlogo_procert

 

Salon Soin Pur werkt samen met o.a.

Podocentrum Groene Hart (http://www.podo.nl/)

Voetencentrum Wender (https://podotherapeut.nl/vestigingen/zuid-holland/leiden/)