Wat is een onzuivere huid?

Een onzuivere huid komt vooral in de pubertijd voor, maar sommige mensen hebben er hun hele leven last van. Ook tijdens de zwangerschap is dit een veel voorkomend verschijnsel. Tekenen die wijzen op een onzuivere huid zijn o.a. puistjes, mee-eters of witte bolletjes, verwijde poriën en een glimmende de huid. Dit zie je vooral terug op het gezicht, maar ook vaak in de nek, op de schouders, borstkas en rug. Bij een onzuivere huid zijn de poriën aan de oppervlakte van de huid verstopt. Hierdoor stapelt talg -het vet dat de huid soepel houdt- zich op in de talgklieren, samen met vuil en dode huidcellen. Dit kun je merken aan zwarte puntjes of witte bobbeltjes onder de huid. Wanneer deze mee-eters vervolgens gaan ontsteken als gevolg van bacteriën die woekeren in de verstopte poriën, ontstaan er puistjes.

Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid?

Een onzuivere en vette huid is een gevolg van een verhoogde talgproductie, die in de meeste gevallen hormonaal bepaald is. Onderstaande factoren kunnen echter ook een oorzaak zijn van een onzuivere huid:

 • Hormonen: vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie hiervan juist tegen. Daarom hebben jongens meer last van een onzuivere huid dan meisjes. Het is niet zozeer de hoeveelheid hormonen die bepaalt of je puistjes krijgt, maar wel het gebrek aan evenwicht tussen de hormonen onderling en de verhoogde gevoeligheid van de talgkliertjes. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de pubertijd, maar ook tijdens een zwangerschap last kan hebben van puistjes.
 • Stress: stresshormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie. Daarom zal je huid sneller puistjes vertonen als je een stressvolle periode doormaakt.
 • Onvoldoende of verkeerde reiniging van je huid: wanneer de huid onvoldoende of niet op de juiste manier gereinigd wordt, raken de poriën verstopt.
 • Gebruik van de verkeerde producten/make-up: wanneer je producten gebruikt die te vet zijn voor jouw huidtype, raken de poriën verstopt. Daarnaast kunnen de producten die je gebruikt je huid zodanig irriteren dat de talgproductie wordt verstoord, waardoor je huid ook onzuiver wordt. Het gebruik van make-up, zoals een foundation of dekkend poeder,  kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken.
 • Verkeerde voeding: bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstekingen veroorzaken en een gebrek aan bepaalde vitamines kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed werkt.
Wat kun je zelf doen?
 • Drink 6 tot 8 glazen water per dag. Water zorgt er o.a. voor dat alle afvalstoffen worden afgevoerd.
 • Eet dagelijks 250 gram groente en 2 stuks fruit. Groente en fruit bevatten vitaminen en mineralen welke bijdragen aan een gezonde huid.
 • Reinig je huid zowel ’s morgens als ’s avonds met een reinigingsmilk of -gel. Sluit de reiniging af met een lotion.
 • Gebruik de Balance line van s+ summecosmetics. De producten uit de Balance line werken zeer ontstekingsremmend en kalmerend en zijn hiermee zeer geschikt voor de behandeling van vette huiden en de eerste tekenen van acne.
 • Het kan verleidelijk zijn om puistjes of mee-eters uit te knijpen, maar hierdoor kun je de ontsteking verergeren en lelijke littekens veroorzaken.
 • Vaak lijkt het erop dat blootstelling aan zonlicht puistjes doet verminderen, maar dit is slechts tijdelijk. UV-stralen stimuleren immers de talgproductie, waardoor de symptomen gaan verergeren. Geniet daarom met mate van de zon.
 • Ook puistjes en mee-eters verbergen onder een dikke laag make-up is geen goed idee. Hierdoor raken je poriën afgesloten en kunnen er nog meer puistjes ontstaan. Een vicieuze cirkel dus. Gebruik je toch make-up, kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke producten.
 • De S+ Clear skin behandeling is uitermate geschikt voor een onzuivere huid.