Een medisch pedicure is hoger en breder opgeleid dan een pedicure. Zij kent meer behandelingsmogelijkheden van complexere voet- en nagelproblemen dan de pedicure, waardoor zij alle soorten risicovoeten kan en mag behandelen.

Met ingang van 1 januari 2021 heeft Salon Soin Pur haar registratie bij ProCert beëindigd. Dit betekent dat zorgverzekeraars met ingang van deze datum de voetzorg bij Salon Soin Pur niet meer zullen vergoeden.

Afhankelijk van de klachten, is het advies iedere 5 tot 8 weken. Door regelmatig je voeten te laten verzorgen en de adviezen van de pedicure op te volgen, kan je veel van deze ongemakken voorkomen.
Hielkloven zijn barsten of scheuren in de droge, verharde huid van de hiel. Hielkloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan de oppervlakte van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Ze zien eruit als een klein sneetje met een eeltrandje er omheen.

Hielkloven zijn meestal een gevolg van uitdroging van de huid en veel lopen en staan. De huid van je voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Door druk en wrijving ontstaat bij de hielen bovendien vaak eelt. Een droge, vereelte huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er hielkloven. Bij voortdurende belasting kunnen hielkloven soms ernstige en pijnlijke vormen aannemen en zelfs bloeden of ontstoken raken. In dat geval is het raadzaam een arts te raadplegen.

Naast de droge huid spelen meer factoren een rol bij het ontstaan van hielkloven: een staand beroep, een verminderde doorbloeding in de benen en voeten, het dragen van open schoenen en slippers, hormonale veranderingen, medicijn gebruik, overmatig transpireren, diabetes, ouderdom, het lopen op blote voeten op harde en droge oppervlakken, een afwijkende voetstand en een verminderd vetpolster.Oppervlakkige hielkloven komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf door middel van eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan. De voeten krijgen te weinig steun door het dragen van open schoenen en slippers. Door af te wisselen met stevigere zomerschoenen worden veel problemen al voorkomen.

Bij de behandeling van hielkloven is het belangrijk om de elasticiteit van de huid te vergroten. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen, zodat de huid weer soepel kan meebuigen en de hielkloven zich weer kunnen sluiten.

Het is belangrijk om zelf regelmatig je voeten te controleren en alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Overtollig eelt is in de beginfase te behandelen met een voetvijl of een puimsteentje. Pas op met te veel vijlen, dit kan het openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de voeten twee maal daags in met een speciale voetcrème. Salon Soin Pur adviseert het gebruik van HFL Roselan Balm (huidverzorgende crème met een natuurlijke helende werking). Een combinatie van Dermoleen Cream (avond) en Roselan Balm (ochtend) is aan te raden bij ernstige gevallen.

Tips bij hielkloven:

  • Draag schoenen en slippers die goed passen.
  • Smeer de voeten 2 keer per dag in.
  • Gebruik een voetvijl of puimsteen om de aangroei van overmatig eelt te beperken.
  • Voetverzorging door een pedicure.

Wanneer je zelf consequent je voeten verzorgt (volgens bovenstaande tips) en regelmatig een bezoek brengt aan de pedicure, zal het ontstaan van hielkloven beperkt blijven. Bij ernstige hielkloven of kloven die moeizaam genezen is het raadzaam om een afspraak te maken bij de podotherapeut (http://www.podo.nl/contact/).

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt, in een kegelvorm met de punt naar binnen. Door de kegelvorm doet de likdoorn pijn als je er op drukt.

De pedicure kan deze likdoorn verwijderen en adviseren hoe likdoorns te voorkomen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door op dezelfde schoenen te blijven lopen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt.