Wanneer je verse voeding met volop voedingsstoffen eet, zal je lichaam dit laten zien via het grootste orgaan dat het bezit: jouw huid.

Je kan je huid niet blijer maken dan met veel antioxidanten. Antioxidant is een verzamelnaam voor bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, C, E, zink, selenium, koper, ijzer en chroom. Deze heb je elke dag nodig om weerstand te kunnen bieden tegen schadelijke invloeden van binnen- en buitenaf (vrije radicalen genoemd). Antioxidanten zorgen ervoor dat deze vrije radicalen geen vrij spel krijgen: ze gaan het oxidatieproces tegen, waardoor de schade aan cellen en weefsels beperkt blijft.

Door te kiezen voor gezonde producten krijg je voldoende antioxidanten binnen. Je vindt antioxidanten in veel soorten fruit, kruiden maar ook in groenten. Voor jou op een rijtje: een top 10 van groenten die veel antioxidanten bevatten:

  • Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Door deze fermentatie ontstaat probiotica: een scala aan gezonde bacteriën voor een evenwichtige darmflora. Een gezond darmstelsel betekent ook dat er geen voedingsstoffen de bloedbaan in kunnen lekken, wat voor ontstekingsreacties in de huid kan zorgen.

  • Broccoli

Broccoli is een van de gezondste groenten die er zijn. Het helpt vooral met het afvoeren van gebruikte hormonen. Broccoli heeft een verscheidenheid aan antioxidanten die belangrijk zijn tegen huidveroudering.

  • Bietjes

Rode bieten werken bloedzuiverend, wat vooral bij acne-achtige klachten goed kan helpen. Elke ochtend een glas (zelf geperst) bietensap is een weldaad voor de huid!

  • Waterkers

Waterkers bevat veel vitamine A en C. Retinol (vitamine A) bevordert de productie van elastine en collageen. Hierdoor wordt de huid elastisch, sterker en gaat de huid er jonger uitzien. Vitamine C zorgt ervoor dat de huid volume krijgt en beschermt de huid tegen huidveroudering.

  • Avocado

Avocado’s bevatten gezonde vetzuren die ontstekingsremmend werken. Dit bevordert een soepele, egale huid. De vitamines A, C, E en K helpen hierbij een handje. Bètacaroteen helpt daarnaast bij het blokkeren van gifstoffen en schade door blootstelling aan te veel zon. Een gezichtsmasker van avocado werkt sterk hydraterend en vermindert rode plekjes.

  • Bosbessen

Naast vitamine A en C bevatten bosbessen een krachtige antioxidant die met name kan beschermen tegen zonneschade en collageen-verlies. Collageen is een belangrijk eiwit voor een stevige en elastische huid. Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt en heeft daarvoor vitamine C nodig. Vanaf je 25e neemt  dit proces geleidelijk af.

  • Granaatappel

Een granaatappel bevat veel vitamine C en een aantal andere krachtige antioxidanten. Deze zeer gezonde vruchten bevatten ook een stof genaamd punicalagine. De bijzondere eigenschap van deze stof is dat het kan helpen collageen in de huid te behouden. Hierdoor worden tekenen van veroudering vertraagd.

  • Spinazie

Spinazie is een hydraterende bladgroente: het bevat heel veel vocht.

  • Zoete aardappel

De oranje kleur van de zoete aardappel is afkomstig van een antioxidant genaamd bètacaroteen. Dit is eigenlijk de voorloper van vitamine A. Het helpt de elasticiteit van de huid te behouden en zo nodig te herstellen.

  • Noten

Antioxidanten zitten niet alleen in groenten en fruit. Noten, vooral amandelen, zijn een geweldige bron van vitamine E. Dit kan helpen huidweefsel te herstellen, huidvocht vast te houden en je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. De gezonde vetzuren in noten versterken daarnaast de huidcelmembranen, beschermen tegen zonneschade en behouden de natuurlijke olie barrière van de huid.